Belgen claimen New-York

In België groeit de irritatie over de grootse wijze waarop Nederland komende maanden uitpakt met het 400-jarig bestaan van New York.

Volgens onze zuiderburen wordt daarbij ten onrechte steevast onze landgenoot Peter Stuyvesant als ‘stichter’ van de stad vereerd, terwijl het in werkelijkheid de Belg Pierre Minuit was die op Manhattan een eerste nederzetting oprichtte.

Vorige maand verscheen in België een documentaire waarin de rol van Minuit uitvoerig wordt omschreven. Het was de vlakbij Brussel geboren Waal die het eiland Manhattan in 1626 voor zestig gulden van de indianen kocht.

De schoolboeken en geschiedenisboeken zijn stom over dit onderwerp. Onlangs nog, “Génies en herbe” (Groene geniën), een spel georganiseerd door de RTBF (Belgische Franstalige Radio en Televisie) en die verschillende scholen in concurrentieslag zet, vroeg aan de kandidaten wie de stichter van New York was. De zogezegde correcte antwoord was… Peter Stuyvesant. Een antwoord die veel verteld over de vergetelheid waarin de voorouders van de deelnemers… en organisatoren zijn geraken!

Deze vergetelheid kan zich verklaren op verschillende wijzen. Hier is er één die aannemelijk blijkt te zijn: de stichters van New York warend Waalse en Vlaamse protestanten, België zijnde katholiek, en het onderwijs zijnde lang beïnvloed door de Roomse Kerk, men mag veronderstellen dat deze die periode uit onze geschiedenis opzettelijk heeft verborgen.

Belgie of Nederland
In feite maakt het weinig uit wie nu de eerste ‘eigenaar’ werd van New York, het land Belgie bestond namelijk nog niet ten tijde van de aankoop van New York.

België vormde een groot land samen met het . De Belgische adel, daarentegen, was hoofdzakelijk Franssprekend. De bom barst in 1830 en België scheurde zich af en koos voor een constitutionele monarchie.

(Lees verder bij de Telegraaf).